Харчаванне © Яслі-сад № 5 г.Ганцавічы

 

↓A↑

XX

Змена памеру шрыфта

Усе сучасныя браўзэры дазваляюць змяняць памер шрыфта на старонцы сайта шляхам изменeния маштабу

У большасці выпадкаў для змены маштабу скарыстайцеся камбінацыяй клавіш "Ctrl і +" ці "Ctrl і -"

Так жа можаце выкарыстоўваць камбінацыю "Ctrl і скролл"

Дадатковая інфармацыя даступная па спасылцы https://support.google.com/chrome/answer/96810?hl=ru

 

ДЗЯРЖАЎНАЯ ЎСТАНОВА АДУКАЦЫІ

"ДЗІЦЯЧЫ САД №5 Г. ГАНЦАВІЧЫ"

 

 

статыстыка наведванняў

Яндекс.Метрика

індэкс цытавання

індэкс цытавання

 

 

 

 

Харчаванне


Арганізацыя харчавання ў дашкольнай установе
Харчаванне дзяцей-адна з галоўных складнікаў у працы дашкольнай установы. Дашкольная ўстанова працуе па 10-дзённага прыкладным меню зімова-вясновы перыяд або летне-восеньскі перыяд, а таксама тэхналагічных картах. Прыкладныя двухтыднёвыя рацыёны распрацоўваюцца на падставе зацверджаных ва ўстаноўленым парадку зборнікаў рэцэптур страў для выхаванцаў ранняга і дашкольнага ўзросту, зборнікаў рэцэптур страў дыетычнага харчавання.
У правільнай арганізацыі харчавання галоўным з'яўляецца строгі рэжым, які прадугледжвае забеспячэнне прыёму ежы праз кожныя 3,5-4 гадзіны, строга ў пэўны час. Калі прымаць ежу ў вызначаныя гадзіны, то менавіта да гэтага часу пачынаецца дастатковай вылучэнне стрававальнага соку (рэфлекс на час). Сутачная каларыйнасць размяркоўваецца пры 3-разавым харчаванні такім чынам, каб на сняданак даводзілася 20-25% усіх калорый, на абед 30-35%, падвячорак 25%, хатні вячэру 20%. Падлік інгрэдыентаў і каларыйнасці ежы з наступным аналізам харчавання праводзіцца медыцынскім работнікам адзін раз у месяц. Бацькі інфармаваныя аб дзённым рацыёне выхаванцаў, рэкамендуемым наборы прадуктаў на хатні вячэру і ў выхадныя дні. Цэлы год і штодня з разліку колькасці аскарбінавай кіслаты, праводзіцца С-вітамінізацыя першых або трэціх страў. З-вітамінізацыя узвараў праводзіцца пасля іх астуджэння да t + 12 + 15°С перад раздачай ежы. Пры С-вітамінізацыі КІСЯЛЁЎ аскарбінавую кіслату ўводзяць у крухмальную муку. Падагрэў З-вітамінізаваныя страў не дапускаецца. З мэтай прафілактыкі ёдадэфіцытам выкарыстоўваецца толькі ёдаваная соль. Кантроль якасці прыгатавання ежы на харчаблоку ажыццяўляецца бракеражной камісіяй. У склад камісіі ў абавязковым парадку павінен ўключацца медыцынскі работнік. Медыцынскі работнік сумесна з кладаўшчыком, загадчыкам, шэф-поварам дашкольнай установы штодня прымаюць удзел у складанні меню-раскладкі.
Ажыццяўляецца кантроль за выкананнем тэхналогіі прыгатавання ежы, кулінарнай апрацоўкі, закладкай у кацёл харчовых прадуктаў, выхадам гатовых страў, захаваннем умоў захоўвання і тэрмінаў прыдатнасці харчовых прадуктаў. Выдача гатовай ежы дзецям праводзіцца толькі пасля зняцця спроб і запісы медыцынскім работнікам альбо іншым членам камісіі ў бракеражном часопісе.
На харчовыя прадукты, якія паступаюць у дашкольную ўстанову, заўсёды ёсць суправаджальныя дакументы, якое сведчыць іх якасць і бяспеку. Дакументы захоўваюцца да канца рэалізацыі харчовых прадуктаў. У таварна-транспартных накладных ёсць звесткі аб утрыманні ў іх радыенуклідаў, а ў гародніне і садавіне і аб колькасным змест нітратаў, пестыцыдаў. Кладаўшчык вядзе часопіс па кантролі за якасцю скорапсавальных харчовых прадуктаў, якія паступаюць на харчаблок. У халадзільным абсталяванні строга выконваюцца правілы таварнага суседства прадуктаў і тэмпературны рэжым. Тэмпературны рэжым павінен быць ад + 2 да + 6°С.
На харчаблоку дашкольнай установы вылучаныя пищеварочные катлы для першых, другіх і трэціх страў. Вымеренные чарпакі і гарнірныя лыжкі з адзнакай у мілілітраў і грамах, вылучаныя шалі для ўзважвання другіх страў, салат, мясной гастраноміі.
Для раздзелкі харчовых прадуктаў выкарыстоўваюцца спецыяльныя нажы і апрацоўчыя дошкі. Яны маюць выразную маркіроўку і захоўваюцца усталяванымі на рабро ў спецыяльных металічных касетах непасрэдна на працоўных месцах кухараў або ў мыйнай.
Вялікае значэнне ў арганізацыі харчавання мае эстэтыка прыёму ежы ў групах. Кармленне выхаванцаў праводзіцца ў якое ветрыцца памяшканні. Сталы пакрытыя чыстай абрусам або сервіравальны сурвэткамі пад кожны прыбор.
Выкарыстоўваюцца баваўняныя, ільняныя або папяровыя сурвэткі, сталовы посуд і сталовыя прыборы, у адпаведнасці з узростам выхаванцаў. Пры раздачы ежы, гарачыя стравы t 50°С, халодныя напоі-пакаёвай тэмпературы, але не ніжэй 20°С. Змена страў вырабляецца па чарговасці іх прыёму, пачынаючы з салаты. Ёсць не менш за 3-х кампанентаў сталовай посуду на аднаго дзіцяці. Для дастаўкі ежы ў групавыя ячэйкі выкарыстоўваецца кухонная посуд іх нержавеючай або эмаляваным сталі і захоўваецца ў буфетах.
Харчаванне дзяцей зберагалае па хімічным складзе і прадугледжвае выключэнне вострых прыправаў (хрэн, перац, гарчыца, воцат) і харчовых прадуктаў з выкарыстаннем сокаў і напояў у выглядзе сухіх канцэнтратаў, натуральнай кавы. Такія прадукты, як малако, алей, цукар, мяса, гародніна, садавіна ўваходзяць у рацыён штодня. Рыба, яйкі, тварог 2-3 разы ў тыдзень.
Правільна арганізаванае харчаванне ў дашкольнай установе-залог гарманічнага развіцця дзіцяці і яго выдатнага настрою!

 


 

 

Тры шляхі вядуць да ведаў: шлях разважанні - гэта шлях самы высакародны, шлях пераймання - гэта шлях самы лёгкі, і шлях вопыту - гэта шлях самы горкі. (Канфуцый)